Doorgaan naar hoofdcontent

Werken als mantelzorger

Momenteel heb ik een nieuwe bijbaantje, ik werk in de zorg. Al jaren ben ik mantelzorger voor mijn lieve mama. Nu ze terug is van haar laatste opname is ze weer achteruit gegaan. Ik krijg veel appjes en berichten wat ik ook heel lief vind. Allemaal probeer ik ze te beantwoorden, maar het is soms een beetje kortaf misschien. Krijg jij zo'n berichtje van mij? Vat het dan niet te persoonlijk op, zo is het namelijk niet bedoeld. De toestand van mam is ontzettend verslechterd sinds haar laatste opname, de zorgvraag is groter en ze ligt hele dagen in/op bed. De thuiszorg komt haar met veel liefde verzorgen en verder proberen mijn vader, broer, lieve tante en ik de overige zorg op te vangen. Het begon met kleine dingen zoals haar 1x per week douchen, 's avonds gereed maken voor het bed en toen het allemaal minder ging nam de thuiszorg dat stukje werk al van mij over, nu is het zorgen nog meer. Ik kook, zorg voor de was, het strijken heb ik uitbesteed ;), medicatie, kussen opschudden *6 stuks*, boterham maken voor haar, nutri-troep aanvoeren, bed verschonen en het ergste... de thuiszorg helpen met ....... en dat ........ doe ik zelf ook inmiddels. Ik vind het niet erg, erger is het om mama zo te zien lijden nu ze ook nog open is aan haar stuitje nauwelijks kan liggen en moeite heeft met de stoelgang, pijn heeft ze.. Heel veel pijn.

Conclusie: ik ben niet geschikt voor de zorg, ik ben niet lief voor mensen, heb geen geduld, vind braaksel en ontlasting heeuull erg vies dus helaas.

Maar: in het ziekenhuis gebeurde een voorvalletje met een 84 jarige dame, ze had een onderzoek gehad en overgeven, ze werd door een, ik schat een vrijwilliger, terug gebracht, die pakte het medicijnen-ding pleurde het op bed, mompelde wat dat het zaakje in de knoop zat en zei tegen mevrouw dat ze maar op de bel moest drukken en ging verder met haar eigen leven.
Ik voelde een kookpunt opkomen en hoewel ik weet dat het helemaal niet mag, hielp ik na 5 minuten "koken"  mevrouw in bed *ze kon nog best veel zelf dus dat scheelde*, haalde de sores uit de knoop *het vrouwke had zuurstof dus een knoop = geen lucht* en later kwam een verpleegkundige vrolijk binnen nadat ze haar gesprek met een knappe vent op de gang had afgerond *ze is ook maar eens mens en zo'n knapperd zie je niet dagelijks, ik snap dat* en vroeg wie gebeld had. Mevrouw legde het uit en ik kreeg op mijn donder waar ik me mee bemoeide.. OEF.. *ze had natuurlijk gezien dat ik ook naar knapperd had gekeken*
Ach, ik zweeg, ze had gelijk, ik had me er ook niet mee moeten bemoeien het waren mijn zaken niet. Mevrouw 84+ wilde nog wat zeggen maar ik knipoogde naar haar en ook zei zweeg. Alles was in orde wat ik had gedaan dus waar ging het over..

Nieuwe conclusie: ik was lief *kuch*, had geduld, vond het braaksel meevallen en met ontlasting kreeg ik later pas weer te maken.

Toch waardeer ik de mensen in de zorg heel erg. Ik begrijp dat ze niet alla minuut kunnen springen als iemand belt, als iedereen dat nou eens begreep, ik snap ook dat het vervelend is als je braaksel en ontlasting moet opruimen, ik zou het ook niet kunnen *nu moet het*, en dat mensen op de bel drukken als ze niet goed liggen, of je bent nog niet de kamer uit of je kunt al terug draaien op je hakken omdat de patiënt/cliënt nog een vraagje heeft, heel vervelend allemaal. En ik merk ook dat de lieve verpleegkundigen altijd aan de beurt zijn, sneu is dat, niet collegiaal ook, maar ja dat gaat mij verder niks aan.

Maar ik snap ook dat mensen in een ziekenhuis, zorgcentra of thuis die iets mankeren graag van de zorg gebruik maken. Het is dubbel allemaal. De zorg is hard werken, belastend voor de rug etc., maar als mantelzorger kan ik zeggen dat niet iedereen hiervoor in de wieg is gelegd, als het je overkomt, zoals bij mij - zul je moeten, als je je beroep ervan wilt maken weet je dat zoiets kan gebeuren, dus denk hier goed over na, voordat je denk dit is het. Ik heb hiervoor niet geleerd, ben van huis uit manusje van alles bij een installatiebedrijf en een creatieve freubel en ik was heel blij toen mijn twee kanjers zindelijk waren. En nu? Begint alles weer van voor af aan..

Ja werken als mantelzorger, naast een fulltime baan, eigen creatief bedrijfje (lees: uitlaatklep) en twee kindjes is nogal wat, voor de laatste dingen heb ik bewust gekozen voor het mantelzorgen onbewust, maar opgeven is geen optie. Ik ga door tot ik er bij neerval en hoop dat er dan mensen die hiervoor geleerd hebben voor mij willen gaan zorgen.

Liefs,
Linda


Reacties

Renate zei…
Wow Linda, ik krijg een brok in mijn keel als ik dit lees......
Ik heb enorm veel respect voor wat je allemaal voor je mama doet. En allemaal uit liefde....
Heel veel sterkte voor jullie allemaal!!
Dikke knuffel van Renate

Populaire posts van deze blog

Haakpatroon drupje (makkie!!)

Leren Labels

Onlangs had ik een leuke mailwisseling met de in mijn ogen ontwerpster van de leren labels. Na het eerste contact (lang geleden ;) over de voortzetting van leren labels maken (toen zij stopte) hadden we duidelijk een mis communicatie. Aangezien ze nu ook door het hele land worden verkocht en genoeg creatievelingen ze ook zelf maken mogen de mijne ook online en gewoon verkocht worden! Natuurlijk ga ik anderen niet onder de veren schieten aangezien ik altijd vind dat je elkaar dingen moet gunnen (jaja die gun-factor is heel belangrijk in het leven), hanteer ik de gewone prijzen. Natuurlijk komt er binnenkort ook weer een nieuwe actie, deze keer met leren labels!! Mocht je er al gebruik van willen maken of info willen, stuur met dan via facebook een pb-tje of stuur een mailtje naar sjunbylinda@gmail.com.

Per 20 februari 2016 zijn enkel nog gestempelde (stempelinkt) labels verkrijgen en de labeltjes met een ster, handmade logo, of uitgestanst hart verkrijgbaar..
Er zullen wel nog labels via…

Alweer Carnaval!! Prins Wil IV en Prinses Dionne

Ja hoor het is bijna weer zover, carnaval staat voor de deur. En als ik ergens gek van ben is het carnaval. Ik ben zelfs lid van de vereniging en ga elk weekend minstens drie keer op stap. Totdat de carnavalsdagen aanbreken dan ben ik 4 dagen lang tot minstens 02.00 uur (en dan bedoel ik niet in de middag) in de kroeg te vinden en nee hoor ik drink geen druppel alcohol maar heb plezier voor 2!

Naja.. misschien heb ik hierboven ietsiepietsie overdreven. Das war einmal. En misschien wordt het ooit weer zo. Nu zit ik elk weekend thuis wachtend totdat ik misschien toch een avondje aan het feestgedruis kan deelnemen ;)

Maaaaarrrr.. dat maakt het niet minder leuk allemaal. De cd van de Promi Bröör schalt uit de boxen en ik zing mee met "Achtung, achtung pass joht op!" want dat doet me het meeste denken aan het Lijflied van Prins Wil IV en Prinses Dionne (volgens mij is het beide op dezelfde melodie maar ik kan me vergissen).
Al horen de kids het liefste "het origineel" v…