Doorgaan naar hoofdcontent

Tutorial gehaakt broekrandjeJeetje het is alweer een tijd geleden dat ik een stukje heb geschreven, daarvoor zijn diverse redenen. Eentje daarvan is dat mijn mama enkele weken geleden is opgenomen in het ziekenhuis, waar ze eerst op de IC heeft gelegen en later op de longafdeling. Nog steeds is ze niet thuis en haar vooruitzichten zijn op dit moment zeer slecht. Dat was bekend maar het is en blijft mijn mama, waar ik heel graag voor wil zorgen, net als zij voor mij heeft gedaan en die ik net als vele anderen nog niet kan missen, gelukkig denkt ze er zelf ook zo over, dus mama als je dit leest "blief vechte, ig hot va dig". Er zijn nog een hoop andere redenen, om het kort samen te vatten is mijn leven op dit moment een puinhoop. Maar door positief te blijven probeer ik alle dingen aan te pakken en op te lossen en of dat lukt, dat zien we later wel.

Een tutorial maken staat al een hele tijd op mijn bucket list, niet dat ik een bucket list heb, maar toch.
Wat jaartjes geleden, we gaan het nu echt hebben over something old, viel ik heel veel af, zomaar opeens bereikte de weegschaal *ik durf het nu te zeggen* 47 kg. mwa..  nu is dat als zijnde mini-mens niet zo heel erg, maar toch. Nog steeds krijg ik de kriebels als mensen over lijnen praten, want als je TE mager bent is het ook een heel ding om bij te komen. Inmiddels mag er weer heeeeel wat kilootjes bijgeschreven worden dus geen paniek.

Ik had toen een broek nodig die me niet van mijn bips afgleed, gelukkig was daar mijn skinny dinnie die me hulp bood. Haar broek paste enigszins, maar ook daar was nog plek over. Dat die broek inmiddels al een jaar of wat oud was deerde niet. De broek past nog steeds, al moet ik nu heel wat meer moeite doen om m sluitend te krijgen ;)

Nu was er een gat in die broek en hoewel dat helemaal hip is, wilde ik daar mijn plan van aanpak v.w.b. de bucket list op los laten. Dan had ik gelijk 2 vliegen in één klap. Een randje haken aan een broek EN een tutorial maken. Dit is het resultaat!

Mijn "model" met de broek

 Ik ben er helemaal blij mij.

Hier dan de uitleg hoe ik het heb gemaakt.

 Wat heb je nodig: 

Het garen op de foto heb ik later vervangen door een fleurigere variant


- je lievelingsbroek


- een naaimachine, lockmachine (beide zijn niet perse noodzakelijk maar ik vond het fijner)
- garen
- haaknaald 2.5mm
- Scheepjes Stone washed garen
- een gaatjestang waarmee je een gaatje kunt ponsen van 2.5mm
- naald en draad
- centimeter (rolmaatje)
- speldjes of clover klemmetjes
- strijkijzer

Broek korter maken (als je broek de perfecte lengte heeft, sla dit gedeelte over, het wordt er niet beter van):
*          Je tekent de broek af met een krijtje beide broekspijpen voor- en achterkant. Let op dat je wat speling houdt de broek wordt al gauw 2-3 cm. korter dan werkelijke afgetekende maat.
Ik koos ervoor de broek gewoon af te tekenen daar waar het gat zat. 

*             Je knipt de broekspijpen rondom af, beetje recht knippen geeft het mooiste resultaat ;)*          Hierna ging ik de broekspijpen rondom aflocken, maar deze stap kun je vervangen door rondom te zigzaggen of het zo te laten, je loopt wel de kans dat het hele zaakje gaat rafelen. Maar die kans heb je z.w.z. met dit project.
Je draait de broek binnenste buiten en tekent rondom 2cm. af, gebruik deze tutorial niet als je een broek gaat korter maken zonder een haakrandje of wat dan ook, dat gaat z.w.z. niet werken!
Maak de broek dan liever korter zoals het echt moet, maar dat is bij deze tutorial niet mijn doel.
Mocht je een langdurig resultaat willen, kun je er eventueel wat versteviging in maken, de gaatjes kunnen nl. uitscheuren, hou daar rekening mee!

2 cm. voor beginners, je ziet anders het lijntje niet, je vouwt dan naar de 2cm. toe.
 *         Vouw de onderkant van de pijp richting 2cm. en spelt vast in het midden ongeveer, waarna je de rand gaat vast naaien, als je dit met de hand doet zorg er dan voor dat je niet door voorkant heen steekt want dan krijg je zo’n scheef randje, of je moet al heel netjes recht kunnen naaien, dan doe het vooral wel. Je broek ziet er van buiten normaal uit maar van binnen is dit niet DE manier om een broek korter te maken. Draai de broek weer om zodat de goede kant buiten is.


*             Als je dat gefixt hebt strijk het handeltje plat, nu komt het leukste!

Randje maken aan de broek:

*          Teken met een centimeter en krijtje telkens 1cm. af rondom zodat over de hele broekspijp op elke 1 cm. een stipje/streepje staat (aan het einde moet je een beetje foetelen)


*          Maak nu met de ponstang (als je die niet hebt kun je het ook met een eyelet tool doen) een gaatje op elke stipje of streepje helemaal rondom
Als je een langdurig resultaat wilt, zou ik de broek v.t.v. wat verstevigen aan de binnenkant!

*          Hecht de draad aan en begin te haken *vaste in het gaatje, 2 losse, vaste in het gaatje* herhaal dit totdat je helemaal rondom bent en sluit met een halve vaste. Dit deed ik aan de binnenkant van de broek, bij de 2e toer ging ik terug haken, zodat het moois aan de buitenkant te zien is. 

            Je draait de broek nu zo dat je goede kan naar je toe hebt.
*          Haak in de losse ruimte * vaste, 3 losse, vaste* (how easy it can be??) en herhaal ook dit helemaal rondom en sluit met een halve vast.

*          Zelf haakte ik nog een bloemmetje uit het boek "haken voor starters" zodat er een leuk detail kon toegevoegd worden.Deze zomer kan ik mijn favo broek nog aan, daarna moet ik helaas toch echt afscheid gaan nemen.

Mocht er niets duidelijk zijn of je denk dat er iets niet correct is, mag je mailen naar sjunbylinda@gmail.com
Veel plezier en ik ben benieuwd naar jullie resultaat!!

 Linda

ps de benen op de foto zijn niet de mijne 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Haakpatroon drupje (makkie!!)

Leren Labels

Onlangs had ik een leuke mailwisseling met de in mijn ogen ontwerpster van de leren labels. Na het eerste contact (lang geleden ;) over de voortzetting van leren labels maken (toen zij stopte) hadden we duidelijk een mis communicatie. Aangezien ze nu ook door het hele land worden verkocht en genoeg creatievelingen ze ook zelf maken mogen de mijne ook online en gewoon verkocht worden! Natuurlijk ga ik anderen niet onder de veren schieten aangezien ik altijd vind dat je elkaar dingen moet gunnen (jaja die gun-factor is heel belangrijk in het leven), hanteer ik de gewone prijzen. Natuurlijk komt er binnenkort ook weer een nieuwe actie, deze keer met leren labels!! Mocht je er al gebruik van willen maken of info willen, stuur met dan via facebook een pb-tje of stuur een mailtje naar sjunbylinda@gmail.com.

Per 20 februari 2016 zijn enkel nog gestempelde (stempelinkt) labels verkrijgen en de labeltjes met een ster, handmade logo, of uitgestanst hart verkrijgbaar..
Er zullen wel nog labels via…

Feest!!

Bijna is het feest...

Schooljaar afgelopen (dank je wel juf/meester) of geslaagd?

Daarom maakte ik deze leuk juf-meester-geslaagd kadootjes.
De mini en midi potjes kun je zelf vullen met snoep, geld of ballonnen voor een top feest!
Heel leuk in de mini potjes is het om je kind een wens voor de juf of meester te laten schrijven. Naderhand kan hier een leuk theelichtje in (doe om je theelicht wat masking tape voor een origineel waxine kaarsje).Op de deksel kun je een bijgeleverd stickertje plakken of je schrijft er zelf iets op met bijvoorbeeld een watervaste stift! Al krijgt de juf of meester 10 van deze potjes, het blijft altijd origineel.

Uiteraard zijn dit voorbeelden en kan de tekst aangepast worden naar jou eigen unieke tekst!

De potjes zijn voedsel veilig dus je kunt er snoep of andere lekkere (zelfgemaakte) koekjes instoppen. Je kunt ze bv vullen met die lekkere merci chocolaatjes, drop (het zit erop), spek (SPEKtaculair schooljaar) of wat jij zelf bedenkt!Natuurlijk kan ik he…